Babičina orehova potica

Letos sem se prvič samostojno lotila peke orehove potice. Priznam, dosedaj sem bila dokaj razvajena in raje poizkušala potice drugih gospodinj, letos pa sem si rekla, da je dovolj izmikanja kvašenemu testu, do katerega sem vedno čutila nek poseben, nerazložljiv odpor, zato sem se peke potice, kruha in vsega ostalega, kar je narejeno iz kvašenega testa na široko izogibala – seveda v fazi, ko bi vse to morala pripraviti sama.
 
No, letos sem temu končno naredila konec in se odločila, da spečem svojo prvo orehovo potico. Malce sem odlašala z objavo na blogu, saj je bil to svojevrsten projekt, ki sem se mu želela popolnoma posvetiti, poleg tega pa so mi dodatne ure minile na raznoraznih družinskih srečanjih in obiskih, ki se jim ob teh prazničnih dnevih res težko izogneš.
 
Le od koga bi lahko dobila boljši recept za orehovo potico kot od moje zlate babice, ki je na področju peke peciva taka mojstrica, da ji ni para. Z njenim privoljenjem recept delim tudi z vami na blogu.
 
 
POTREBOVALA SEM:
 
za testo:
 
  • 700 g moke
  • 60 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 1/2 l mleka
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlička soli
  • naribana lupinica 1 limone
  • malo ruma
  • 11/2 kocke svežega kvasa (60 g)
 
za nadev:
 
  • 600 g mletih orehov
  • 150 g sladkorja 
  • 2 žlici medu (gozdnega ali cvetličnega) 
  • 10 dag čokolade v prahu ali naribane temne čokolade (vsebuje naj vsaj 70% kakava)
  • 2 vanili sladkorja
  • naribana lupinica 1 limone
  • rum
  • 3 beljake
  • 2 žlici sladkorja (za beljake)
  • 2 dcl vročega mleka
  • rozine
Najprej sem se lotila priprave testa. V skodelico sem zdrobila kvas, dodala eno žličko sladkorja, eno žličko moke, tri žlice mlačnega mleka, ter počakala, da so kvasovke pričele delovati in da je nastal kvasec. 
 
V drugi skledi sem penasto zmešala tri rumenjke (beljake sem prihranila za nadev), sladkor, vanili sladkor, maslo, ter dodala malo ruma (po okusu), in naribano limonino lupinico.
 
V večjo posodo sem stresla moko, po obodu sem okorog moke potresla sol, na sredini pa naredila jamico, kamor sem dodala mešanico z rumenjaki, ter kvasec. V jamico sem nato počasi vlilavala polovico mlačnega mleka, ter hkrati z roko dodajala malo moke, tako da sem z njo prekrila kvasec. Z leseno kuhalnico sem nato testo mešala, ter počasi dolivala še preostalo mleko. Z leseno kuhalnico sem nato testo “klofala”. To so besede moje babi: testo je treba klofati z leseno kuhalnico. Seveda sem ob tem bila v zelo hudi dilemi, kaj zavraga pomeni klofanje. Pomagal je google, da sem si razčistila ta pojem in nato sem se dobrih dvajset minut s tem klofanjem pošteno namučila, ob tem pa si iskreno zaželela kuhinjskega robota, ki bi mi to delo res olajšal. Saj ga bom enkrat imela in bo lažje, sem se tolažila. Testo sem nato iz sklede preložila na pomokano leseno površino, z rokami in z dodajanjem moke (kar je preprečilo lepljenje testa na prste) testo oblikovala v kepo, nato pa testo preložila na z moko posut prt, po vrhu testa potresla malo moke, ter pokrila s kuhinjsko krpo in pustila testo vzhajati dobro uro oziroma tako dolgo, da je testo postalo enkrat večje od prvotne velikosti.
 
Medtem, ko je testo vzhajalo, sem pripravila nadev. Mlete orehe sem vsula v skledo, dodala sladkor, vanili sladkor, med, čokolado v prahu in limonino lupinico, ter zalila z vročim mlekom, ki sem ga zagrela do vretja. Dobro sem premešala, na koncu po okusu dodala še malo ruma, ter vmešala stepen beljak, ki sem ga v posebni skledi z mešalnikom zmiksala v trd sneg (medtem ko sem miksala beljak, sem mu počasi dodajala dve žlici sladorja).
 
Pripravila sem pekač, ki sem ga povsod dobro namastila z maslom. Sama sem uporabila pekač velikosti cca. 34 cm dolžine, 25 cm širine in 7 cm višine.  
 
Ko je bilo testo vzhajano, sem ga na tanko razvaljala na pomokanem prtu. Testo sem razvaljala do debeline cca. 1/2 cm tako, da sem dobila dolžino cca. 70 cm, ter širino, ki je merila malo manj kot meri dolžina dveh pekačev.
 
Razvaljano testo sem enakomerno premazala z nadevom, po vrhu pa potresla z rozinami, ki sem jih predhodno pokapala z malo ruma.  Testo sem nato zvila zelo na tesno, ter se potrudila, da sem zvijala enakomerno. Najprej z rokami, kasneje pa sem si pomagala s prtom. Zvito testo sem prerezala na dva dela, ter ju položila v pekač drug poleg drugega tako, da je krajec zvitka bil na spodnji strani (s tem sem preprečila, da bi se testo pričelo odvijati). V pekač sem testo položila tako, da je posamezen del imel iz vseh strani prostor za vzhajanje. Pekač s testom sem pokrila s krpo in ga pustila vzhajati še cca. 1 uro, tako, da sta zvitka postala skoraj enkrat večja. 
 
Pečico sem ogrela na 180°C (izbrala sem program peke z vročim zrakom). Testo sem s čopičem enakomerno premazala s stepeno jajčko, nato sem z vilicami nekajkrat prepikala zgornjo plast potice, kar je preprečilo, da bi se potica med peko napihnila. Potico sem pekla 70 minut, oziroma tako dolgo, da se je zlatorjavo zapekla. 
 
Ko je bila potica pečena, sem jo dala iz pečice, pokrila s kuhinjsko krpo, ter 10 minut pustila ohlajati v pekaču. Nato sem potico preložila iz pekača na prt, ki sem ga razpostrla na mrežo (uporabila sem kar tisto iz pečice) s spodnjo stranjo navzgor, ter jo zavila v prt in pustila ohlajati cca. 3 ure. Nato sem potico postregla.
 
 
 

 
Z mojo prvo potico sem zadovoljna. Tista, ki nastane izpod rok moje babi, je seveda še vedno top, ampak vaja dela mojstra in upam, da bom v prihodnje pri peki s kvašenim testom postajala vse boljša in boljša.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *