Domače chillijevo olje

Ena izmed mojih priljubljenih kuharskih mojstric, Alex Guarnaschelli, je pripravila tole preprosto, doma pripravljeno chillijevo olje. Seveda sem takoj morala pripraviti tudi svojo zalogo. Tako, preprosto, morala! Obožujem začimbe, obožujem aromatične okuse, obožujem pikantne okuse, skratka okuse obožujem do vseh meja in nazaj. In svojo majhno zalogico si lahko na naslednji način pripravite tudi vi. Ne skrbite, zelo hitro bo pripravljeno. Ne pozabite le, da je chilli lahko izredno pekoč, zato roke stran od obraza, dokler si jih temeljito ne umijete.


POTREBOVALA SEM (za 100 ml olja):

  • 10 rdečih chillijev (izberite vašega priljubljenega)
  • 100 ml rastlinskega olja
  • morska sol
 
 
Za pripravo tega okusnega pikantnega olja lahko uporabite chilli poljubne vrste. Lahko se tudi igrate in dodate več različnih vrst. Če želite lepo rdečo barvo olja pazite le, da bodo vsi rdeče barve. Sama sem uporabila srednje pekočega. Chilliju sem odstranila peclje, nato pa ga na grobo narezala na večje kose, ki sem jih skupaj s semeni na kratko zmlela še v multipraktiku. Ni potrebno predrobno, saj v olju še vedno hočemo videti lepe koščke chillija. V večji ponvi sem segrela olje. Rastlinsko sem uporabila zato, ker je nevtralnega okusa in tako pride aroma chillija bolj do izraza. Preden odprete pokrov multipraktika, stopite kakšen korak ali dva stran, saj so hlapi sveže mletega chillija izredno intenzivni. Segretemu olju sem dodala chilli iz multipraktika. Malo sem posolila, da je chilli spustil svoje sokove, ter za minuto ali dve na hitro prepražila. Takoj sem opazila, kako je chilli pričel spuščati svojo lepo rdečo barvo. Nato sem pustila, da se je chillijevo olje ohladilo in ga prelila v lepši stekleni kozarček. Tako olje hranim v suhem in temnem prostoru, lahko tudi v hladilniku in kar je super – ker smo chilli toplotno obdelali, je olje uporabno dlje časa. 
 

 
Chillijevo olje uporabljam za pripravo različnih mesnih in zelenjavnih jedi, dodajam pa ga tudi k že pripravljenim jedem. Skratka dodam ga vedno, ko si zaželim malo ostrine in pikantnosti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *