Juha iz cvetače in zelene s pirejem sladkega krompirja

 
Topli dnevi so se žal poslovili. Prišli so tisti hladni, bolj hladni in zelo hladni dnevi in že smo v pričakovanju prvega snega. Zato nama z mojim ljubim izredno paše pojesti vročo juhico, ki naju pogreje in nama požene kri po žilah. Tokrat sem pripravila malo drugačno zelenjavno juhico, za katero sem uporabila cvetačo in zeleno, dodala pa sem ji kanček pireja iz sladkega krompirja. A zagotavljam vam, da je to juhico še zmeraj zelo enostavno pripraviti.
 
POTREBOVALA SEM (za štiri krožnike):
 
  • 1 večjo glavico cvetače 
  • šop stebelne zelene
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 gomolj sladkega krompirja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • morska sol
  • črni poper
 
 
Glavico cvetače sem dobro oprala in jo narezala na manjše kose. Če jo le najdem, kupim tako glavico, ki je obdana z lepimi zelenimi cvetačnimi listi. Tudi te sem oprala. Stebelno zeleno sem prav tako oprala in jo narezala na manjše kose. Tako steblo, kot tudi njene liste. V loncu sem stopila maslo in dodala vso narezano zelenjavo; tudi zelene cvetačne liste. Vse skupaj sem malo popražila, nato pa zalila z zelenjavno jušno osnovo, katere zaloge si občasno vnaprej pripravim in shranim v zamrzovalniku. Lonec sem pokrila s pokrovko in na srednje močnem ognju kuhala približno 30 minut.
 

Sladki krompir postaja vse bolj priljubljen in vse večkrat ga vidimo tudi na slovenskih trgovinskih policah, kar zelo pozdravljam. Všeč mi je njegova barva in sladkast okus, ter dejstvo, da je poln vitamina A in antioksidantov. Gomolj sladkega krompirja sem olupila in narezala na manjše kocke. Na plitek pekač sem položila peki papir. Kocke krompirja sem osušila s papirnato brisačo in ga stresla na pekač. Potresla sem ga z rdečo mleto papriko, premešala in ga razporedila tako, da je bil le v enem sloju, ter s tem dosegla, da se je lepše in bolj enakomerno popekel. V pečici sem ga pekla 20 minut na 180°C, oziroma tako dolgo, da se je lepo zapekel.
 
Na koncu sem s paličnim mešalnikom juho spasirala in ji počasi dodajala toliko vode, da sem dobila primerno gostoto. Le to prilagajajte po svojih željah. Sama imam rada malce gostejšo teksturo. Dodala sem sol in poper po okusu, ter juho zagrela do vretja. Spečene kose sladkega krompirja sem v mešalniku najprej zmlela na drobno, nato pa sem jih obdelala še s paličnim mešalnikom tako, da sem po žlicah dodajala vodo tako dolgo, da sem dobila gladek pire. Na sredino krožnika sem najprej položila malo pireja, nato pa krožnik oblila z juho in takoj postregla.
 

 
Ta juhica vas bo zagotovo pogrela in prijetno presenečeni boste, kako zanimiva je protiutež sladkosti krompirja k nežnemu okusu cvetače in zelene. Vam je všeč?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *