Kako najboljše speči gobe?

 
Kako najboljše speči gobe? Kako jih speči tako, da bodo lepo, zlatorjavo zapečene, a hkrati sočne in polnega okusa, da se vam bodo kar stopile v ustih? Ta recept sem zasledila pri Julii Child in odkar sem gobe prvič jedla tako pripravljene, se tega načina priprave poslužujem vedno.
 
Na ta način lahko pripravimo katerokoli vrsto gob. Pomembno je, da se držimo treh preprostih pravil, ki pripomorejo k odličnemu končnemu rezultatu. Torej, maslo mora biti res vroče, gobe ne smejo biti mokre in imeti moramo dovolj veliko ponev oziroma ne smemo peči preveč gob hkrati.
 
 
PEČENI ŠAMPINJONI
 
 
 
POTREBOVALA SEM:

 
  • 500 g šampinjonov (ali katerekoli druge gobe)
  • maslo
  • olivno olje
  • grobo mleta morska sol
  • timijan
  • črni poper
 
Šampinjone sem očistila in narezala na četrtine. Manjše gobice lahko le razpolovite ali pustite cele. Gobe sem dobro osušila s papirnato brisačo. 
 
Uporabila sem ponev premera 25 cm. Vanjo sem dala 2 žlici masla in 1 žlico olivnega olja. V maslo je vedno dobro dati malo olja, saj bo to preprečilo, da bi se maslo zažgalo. Najprej boste opazili, da se maslo prične peniti. Takrat še ni dovolj segreto.
 

 
Maslo je dovolj segreto takrat, ko se preneha peniti. Šele takrat lahko dodamo gobe.
 
Gobe sem ves čas mešala in jih na visoki temperaturi pražila približno 2 minuti, oziroma dokler niso bile zlatorjavo zapečene. Nato sem jih s penovko pobrala iz ponve.
 
 

 
Ko dodajamo gobe, jih ne dodamo preveč naenkrat. S tem preprečimo, da bi gobe prehitro spustile svoj sok, kar bi onemogočilo, da bi se lepo zapekle. Sama sem šampinjone razdelila na štiri dele in postopek ponovila štirikrat. Ko dodamo gobe na segreto maslo, bodo te najprej vase vsrkale maslo, po kakšni minuti pečenja pa bodo pričele dobivati lepo, zlatorjavo barvo. Zato sem vsakič, preden sem dodala nove gobe, v ponev ponovno dala dve žlici masla in malo olivnega olja, ter počakala, da se je segrelo. 
 
Na pečene gobice potresemo malo soli, timijana in črnega popra, ter postrežemo. Tako pripravljene gobice lahko postrežemo samostojno, ali pa jih dodamo k različnim drugim jedem (omakam, omletam, tortilijam,…).
 
 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *