Bananin kolač s karamelnim prelivom

Banana, cimet, karamela… in vse to v enem samem grižljaju. Le komu se ne bi pocedile sline ob taki omamno dobri kombinaciji okusov? Ko sem tale božanski kolač zagledala pri Donni Hay, sem takoj vedela, da bo v kratkem na mojem seznamu preizkušanja novih jedi.
 

POTREBOVALA SEM:

 • 125 g zmehčanega masla
 • 220 g sladkorja v prahu
 • 45 g rjavega sladkorja muscovado 
 • 3 jajca
 • 300 g večnamenske moke
 • 2 žlički pecilnega praška
 • 1 žlička mletega cimeta
 • 2 banani
 • 180 g kisle smetane
za karamelni preliv:
 
 • 110 g rjavega sladkorja muscovado
 • 200 ml sladke smetane
 
 
V večjo skledo sem dala zmehčano maslo, sladkor v prahu in muscovado, ter vse skupaj z mešalnikom dobro zmešala, nato pa postopoma dodajala jajca, ter z mešalnikom mešala tako dolgo, dokler nisem dobila penaste, homogene mešanice.

V posebno posodo sem stresla moko, pecilni prašek in cimet, dobro premešala, nato pa še presejala, da so se vse sestavine zares dobro premešale med seboj.

Banani sem olupila in z vilicami pretlačila. Bolje bo, če boste uporabili bolj zrele banane, saj bo okus kolača boljši.

K mokrim sestavinam sem najprej stresla suho mešanico moke, cimeta in pecilnega praška, nato pa dodala še pretlačeno banano in kislo smetano. Z lopatico sem premešala, da so se vse sestavine med seboj povezale, ter zmes vlila v pekač za peko marmornega kolača, ki sem ga pred tem dobro namastila z maslom.

Pečico sem ogrela na 180°C, ter pekla 40 minut, oziroma dokler kolač ni bil pečen – to sem preverila s tanko, koničasto leseno palčko (lahko uporabite tisto za ražnjiče). Palčko sem zapičila v testo in ker se testo ni prijelo nanjo je to pomenilo, da je kolač pečen.

Kolač sem vzela iz pečice in ga nekoliko ohladila, nato sem ga previdno zvrnila iz modela za peko na kovinsko rešetko (sama uporabim kar tisto iz pečice), kjer sem ga pustila, da se je ohladil. Če daste kolač hladiti na rešetko, se bo lepo ohladil iz vseh strani, brez, da se bo na spodnji strani nabiral kondenz zaradi toplote.

Medtem ko se je kolač hladil sem pripravila karamelni preliv. V kozico sem vlila sladko smetano, segrela na srednji temperaturi, ter dodala sladkor. Z metlico sem ves čas mešala, da se je ves sladkor stopil. Nato sem ojačala temperaturo, da je mešanica pričela rahlo vreti, ter tako ves čas mešala in kuhala še nadaljnjih 8 minut oziroma dokler se preliv ni zgostil.
 
Ko se je karamelni preliv malce ohladil, sem z njim prelila kolač. Počakala sem, da se je strdil, nato pa sem kolač prestavila na pladenj, na katerem sem ga postregla.
 
 

 
Grižljaja tega omamnega kolača nikakor ne smete zamuditi. Okus karamele in cimeta v kombinaciji z banano vas bo zagotovo premamil, da boste posegli po novem kosu.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *