Sorbet iz citrusov

Bliža se moj rojstni dan. V mesecu maju bo dan D, ko bom dopolnila okroglo številko. In prav zaradi tega si želim letos za svoje domače prirediti malce drugačen piknik, na katerem bom postregla jedi, ki bodo drugačne od tistih tradicionalnih piknik jedi iz žara. Imam še kar nekaj časa, da izberem tisto pravo kombinacijo jedi, ki bodo sestavljale jedilnik. Še pred tem jih bom preizkusila, recepte objavila na blogu in se na koncu odločila, katere se bodo uvrstile na končni meni.
 
Pričela bom s sladkim – s sorbetom iz citrusov. Sorbet je zelo lahko prebavljiv in malo kaloričen, ter zelo osvežilen, zato sem si zamislila, da bi ga rada postregla nekje vmes, da si bodo gostje malo odpočili od tistih težjih jedi. Postregla bi ga na posebnih žličkah, tako, da bi vsak dobil le eno žlico sorbeta. Čisto dovolj, da bomo lahko nadaljevali z ostalimi jedmi, ki bodo še sledile.
 

POTREBOVALA SEM:

  • 150 ml sveže iztisnjenega soka limone
  • 150 ml sveže iztisnjenega soka limete
  • 220 g sladkorja
  • 500 ml vode
  • 2 beljaka
 
V kozico sem vlila vodo, ter dodala sladkor in na zmerni temperaturi mešala tako dolgo, da se je sladkor stopil. Tekočino sem med mešanjem zavrela, ter nato izklopila štedilnik in pustila, da se je ohladila. 
 
Sirupu sem dodala sok limone in limete. 
 
V kovinski pekač sem vlila mešanico, pokrila s papirjem za peko in postavila v zamrzovalnik za 2 uri. Nato sem pekač vzela iz zamrzovalnika, ter ledeni sirup dobro premešala z mešalnikom. Nato sem pekač, pokrit s papirjem za peko ponovno postavila v zamrzovalnik. Postopek sem še dvakrat ponovila, nato sem ledeno mešanico preložila v skledo in primešala rahlo stepeni beljak. Sirup z beljaki sem ponovno postavila v zamrzovalnik, pokrila s papirjem za peko in pustila, da je povsem zamrznil.
 
Postopek priprave je nekoliko dolgotrajnejši, zato priporočam, da s pripravo pričnete zgodaj dopoldne. Tako se boste lahko s sorbetom posladkali še isti dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *