Rižota s šparglji in dimljeno slanino – ter o tem, kako se je piknik končal brez fotografij

Po dobrem tednu dni se ponovno javljam – spočita in z novo energijo za nadaljnje podvige in izzive. Kako se počutim sedaj, ko imam spredaj številko tri, so me v teh dneh zelo pogosto spraševali. Moj odgovor se glasi – čudovito! Sicer pa saj veste… počutimo se tako, kot se sami odločimo. Življenje je pa res prekratko in preveč dragoceno, da bi čas izgubljali v negativnih mislih, kajne?
 
Danes objavljam jed iz špargljev, katerih sezona se letos že počasi poslavlja – mislim, da sem ujela še zadnji vlak. Šparglje imam sicer zelo rada, ampak letos so mi nekako spolzeli mimo, saj sem bila z mislimi bolj pri pripravi drugih jedi za rojstni dan. Tokrat sem se lotila rižote iz špargljev, ki sem jim dodala dimljeno slanino, ki je bila pravzaprav rezultat sklenjenega kompromisa med mano in mojim dragim, ki ni ravno ne vem kakšen pristaš špargljev. Prepričan je bil, da bo slanina v rižoti zadostovala, da mu bo preusmerila misli in okus kolikor se da stran od špargljev. Rezultat je bil super, rižoto sva oba pojedla z velikim veseljem. Mislim, da se je slanina odlično povezala s šparglji in sva v jedi na koncu oba zelo uživala.
 
POTREBOVALA SEM (za dve osebi):
 
  • 1 čebula
  • 200 g riža (arborio)
  • 1 zavitek zelenih špargljev (cca. 500 g)
  • 100 g dimljene slanine
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 žlice masla
  • 2 mladi čebulici (samo zeleni del)
  • sol
  • črni poper
  • sveže nariban parmezan
 
Čebulo sem olupila in na drobno sesekljala. V ponvi sem segrela olivno olje in dodala čebulo, ter prepražila, da se je zmehčala (ne sme porjaveti). Šparglje sem oprala in jim odstranila oleseneli del. Lahko jih odrežete, sama pa sem se poslužila tehnike, ki jo je svetoval Jamie Oliver, in sicer sem špargelj z eno roko prijela pri glavi, z drugo roko na spodnjem delu in preprosto odlomila. Špargelj se bo prelomil točno na mestu, kjer se konča oleseneli del. Nekaj špargljev sem prihranila, preostale pa sem narezala na kolobarje. Slanino sem narezala na drobne trakove in jo dodala čebuli, ter na hitro prepražila. Dodala sem narezane šparglje, ter vse skupaj pražila še približno dve minuti, dodala riž, ter pražila še dobro munuto. Zalila sem z vodo, ponev pokrila s pokrovko, ter kuhala, dokler riž ni bil kuhan (cca. 20 minut). Vmes sem rižoto nekajkrat premešala, proti koncu kuhanja pa sem ji dodala dve žlici masla, ter solila in poprala po okusu.

Prihranjene šparglje sem na hitro popražila v ponvi, v kateri sem pred tem segrela žlico masla, ter jih malce posolila.

Po rižoti sem potresla na kolobarje narezani zeleni del mlade čebulice, ter dekorirala s celimi šparglji in potresla s svežim parmazanom – ker si ne morem si pomagati – obožujem ga! 🙂

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *