Široki rezanci v smetanovi omaki s tartufato

Ne, nisem pozabila na blog, sem le malo dopustniško “zaspala”. Ampak zato nič manj uživala. Letos sva se na polno razvajala v sosednji Istri. Obiskala sva kar nekaj čudovitih istrskih mestec; od Rovinja, Vodnjana, Fažane, pa vse do Pule, Medulina in Premanture. V vsakem sva našla kotiček za razvajanje brbončic. Seveda niso smeli manjkati okusi po morju, torej škampi in školjke, letos sem tudi prvič poskusila istrski pršut z ovčjim sirom, najin dopustek pa sva zaključila z obiskom pravljično čudovitega mesteca Motovun, obiska katerega nisva smela zamuditi, saj sem si srčno želela poskusiti tartufe v kraju, v bližini katerega jih iščejo. 
 

 
Obiskala sva konobo Mondo in zares nisva ostala lačna. Super ambient, super hrana in odlična postrežba. In ljubitelji tartufov boste zagotovo prišli na svoj račun. Konoba ima od TripAdvisorja pridobljen tako imenovan “Certificate of Excellence”, zanemarljivo pa ni niti dejstvo, da je bila omenjena v newyorškem časniku Times. In s sabo sem odnesla tudi fotografijo njihovega menija, da si bom lahko vmiru ogledala, kaj vse bom tam poskusila naslednjič. Ja, morda naju pot v Motovun ponovno zanese že v mesecu oktobru, ko imajo tam praznik terana in tartufov – Festival TeTa.
 
 
V Motovunu sva obiskala tudi majhno trgovinico z izdelki iz tartufov in drugimi istrskimi dobrotami. Z nama so tako domov romali dvojni široki rezanci, eni z dodatkom limone, drugi z dodatkom terana, sončnično olje z dodatkom belega tartufa in temna čokolada z dodatkom belega tartufa. Tartufato imam že doma, zato je nisem kupovala. Tartufov gomolj pa je bil za najin žep trenutno predrag. Ampak tartufata in olje z dodatkom tartufa zelo uspešno nadomestita okus po tartufu, zato nisem bila prav nič žalostna.
 
 
Rezance z limono sem že preizkusila. Ne vem, zakaj sem se spet pustila premamiti in slepo mislila, da bodo rezanci tudi dejansko imeli malce okusa po limoni. Seveda niso imeli nobenega okusa. Morda so bili le za kanček bolj rumene barve. Tako tudi od rezancev z dodatkom terana ne pričakujem nič več kot zanimivo, bordo rdečo barvo.
 
 
Imeli so dve različici olja z dodatkom belega tartufa, in sicer sončnično ter olivno olje. Izbrala sem sončničnega, saj je tukaj okus tartufa čutiti veliko bolj intenzivno, medtem ko pri olivnem olju prevladuje vonj in okus po olivah. Čokolada je izredno zanimiva. Ko jo povonjaš, te preplavi intenziven vonj po belem tartufu, ko jo poskusiš, pa se najprej prikrade okus po temni čokoladi, šele v odzadju pa privre na plan tudi nežen okus po tartufih. 
 
Prijazna lastnica tartufove trgovinice mi je zaupala preprost recept, v katerem sem lahko prvič preizkusila olje z dodatkom tartufov. Ko sva prispela domov, sem jed pripravila in nad njo sva bila navdušena oba, tudi moj dragi, ki ni ravno strasten ljubitelj tartufov. V originalu se uporabijo fuži, vendar, ker jih nisem imela, sem uporabila kar široke rezance z dodatkom limone, ki sem jih ravno imela pri roki.
 
POTREBOVALA SEM (za dve osebi):
 
  • 250 g širokih rezancev z dodatkom limone (lahko uporabite katerokoli drugo vrsto testenin)
  • 80 g tartufare z jurčki 
  • olje z dodatkom belih tartufov
  • 80 g masla
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • sveže nariban parmezan
  • sol
  • poper
 
V ponvi sem stopila maslo pri nizki temperaturi in pazila, da se ni zažgalo. Dodal sem smetano za kuhanje, na kratko zavrela, dodala sveže nariban parmezan, sol in poper, ter mešala, da sem dobila kremno omako. Če je omaka preredka, dodajte še malo parmezana, če je pregosta, dodajte nekaj žlic vode. Testenine sem skuhala po navodilih, al dente, jih dobro odcedila in zmešala z omako. Na koncu sem dodala tartufao, pokapala s tartufovim oljem, ter ponovno premešala. Ko postrežemo, po jedi potresemo še malo sveže naribanega parmezana.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *