French 75

Z vami danes delim še en moj priljubljeni cocktail letošnjega poletja. No, če to vreme sploh lahko imenujemo poletno. Ampak potrebno si je ustvariti lepe trenutke in uživati ne glede na vreme in morebitne druge manj lepe okoliščine, mar ne?

Cocktail je bil tudi del slavnostnega menija za moj rojstni dan letos, v mesecu maju. Njegovo ime je zanimivo, saj se imenuje se po 75-mm strelnem orožju iz prve svetovne vojne. Hja, kljub njegovemu dokaj nedolžnemu izgledu, pa si svoje ime, preverjeno, zagotovo zasluži – če ga ne piješ previdno, te lahko zadane kot strela iz jasnega. Kozarček ali največ dva, bosta zato čisto dovolj.  

 

POTREBOVALA SEM (za en kozarec):

  • 2 cl gina
  • 0,5 cl sveže iztisnjenega soka limone
  • 0,5 cl sladkornega sirupa
  • 6 cl šampanjca
  • 2 kocki ledu
 
SLADKORNI SIRUP
 
Najprej sem naredila sladkorni sirup. V kozico sem dala malo vode in sladkorja. Količino dodajte poljubno, pazite samo, da bosta voda in sladkor vedno v razmerju 1:1. Lahko ga pripravite malce več in ko se ohladi, shranite v poljubno embalažo, ter postavite v hladilnik. Tako lahko ostane shranjen dlje časa, vi pa ga boste vedno imeli pri roki, ko se vam bo zahotelo kakšnega cocktaila. Sirup se v cocktailih namreč pogosto uporablja, zato vam bo shranek zagotovo prišel prav. Torej, v kozico dodamo vodo in sladkor, segrejemo do vretja, med tem pa mešamo, da se sladkor raztopi. Ko prične tekočina vreti, izklopimo štedilnik in pustimo, da se sirup ohladi.
 
V stresalnik za cocktaile damo vse sestavine in dobro pretresemo. Nato cocktail prelijemo v kozarec za šampanjec in takoj postrežemo. V kolikor stresalnika nimate, pa lahko vse sestavine vlijete v večji kozarec, z žlico dobro premešate in nato cocktail prelijete v lepši kozarec.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *