Sadna torta z breskvami in smetano

 
Spominjam se dneva, ko sem na tem blogu objavila prvič. Spominjam se, da sem si že od nekdaj želela organizirati svoje najljubše recepte, tako, da bi se vse, kar rada kuham in pečem, znašlo nekje na enem mestu in lepo popredalčkano. Da bi to storila v obliki bloga, nisem še zdaleč niti pomislila. Dokler me ni moj dragi zaročenec in bodoči mož (komaj čakam ta pravljični dan ;)) spodbudil, naj vendar zberem te recepte in jih objavim na blogu. In nato me je še spodbudil, naj jih objavim tudi na facebook strani. Ideja se mi je zdela zares super. Ne samo zato, ker bom te recepte imela zbrane na enem kupu, kar mi bo prihranilo čas, ki sem ga vedno znova porabila, ko sem minuto za minuto brskala po lastnoročno zapisanih listih in listkih z recepti in kuharskih knjigah, preden sem našla tisti recept, ki sem ga iskala, ampak tudi zato, ker mi veliko pomeni, da lahko te recepte delim s svojimi najbližjimi in tudi Vami, dragi bralci, ki se vedno znova vračate na tale blog. 
 
Današnji dan pa je nekaj prav posebnega. In sicer moj blog je presegel število 10.000. Tolikšno je namreč število Vaših ogledov in to me navdaja z občutkom neizmerne sreče. Nisem si namreč niti upala pomisliti, da bo v teh osmih mesecih, ki so pretekli od prve objave, številka postala takooo visoka. HVALA vsem, ki se radi vračate in brskate po receptih. Upam, da vam je kateri izmed njih prišel prav. Trudila se bom, da jih bo z vsakim tednom več in da bodo čimbolj raznoliki, ter primerni za vsako priložnost. 
 
Dragi bralec, vabim Te, da pobrskaš po receptih, vabim pa Te tudi, da me spremljaš na facebooku in instagramu.
 
Vesela bom tudi vsakega Tvojega komentarja, kaj Ti je všeč pa tudi kaj Ti ni všeč in kaj morda pogrešaš med recepti. Zato kar pogumno 😉
 
Ker pa sem danes tako praznično razpoložena, pa naj bo temu primeren tudi recept – torta. Torta je babičin recept in všeč mi je, da je tako enostavna za pripravo, ter zelo osvežilna in lahka in se čudovito prileže poleti.
 
 

 
 
POTREBOVALA SEM:
 
  • 6 velikih jajc (domačih oz. proste reje)
  • 6 žlic moke
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanili sladkor (ali žlička vanilijevega ekstrata)
  • rum
  • sveže naribana lupinica ene limone
  • 2 pločevinki breskovega kompota
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • čokoladne mrvice
 
BISKVIT:
 
V dve skledi sem ločila rumenjake in beljake. V skledo z rumenjaki sem stresla tri žlice sladkorja in vanili sladkor (ali vaniljev ekstrat). Miksala sem dokler nisem dobila rahle, homogene mešanice. Nato sem dodala malo ruma, ter naribala lupinico ene limone. Vse skupaj sem še malo premešala. 
 
V drugi skledi sem stepla beljake in med stepanjem počasi dodajala preostale tri žlice sladkorja. Beljak sem stepala, dokler ni postal trd. Gotovo ste že slišali, kako preverimo, da je beljak dovolj stepen – tako, da obrnemo skledo in beljak ne sme pasti iz sklede.
 
V skledo z rumenjaki sem nato dala 6 žlic moke, ter polovico stepenega beljaka, z lopatico premešala, da se je moka enakomerno porazdelila in da ni bilo grudic, ter dodala še preostali beljak in narahlo premešala v homogeno zmes. 
 
Maso za biskvit sem vlila v model za torto (premera 25 cm, s snemljivim obodom), katerega dno sem predhodno obložila s papirjem za peko. Z lopatko sem poravnala maso, ter biskvit pekla na 190°C, na programu za ventilatorsko peko, 20-25 min, oziroma, dokler biskvit ni bil pečen. Da je pečen, sem preverila z leseno palčko, ki sem jo v biskvit prepičila na sredini modela. Ko izvlečemo palčko mora ostati čista. Biskvit sem pustila v modelu, da se je ohladil. 
 
 
TORTA:
 
Ko se je biskvit ohladil, sem ga dala iz modela, ter odstranila peki papir. Enkrat sem ga prerezala. 
 
Stepla sem smetano in na tanke koščke narezala breskve (sama raje kupim kompot s polovicami breskev). Nekaj breskev sem narezala na večje kose za dekoracijo. Lahko uporabite tudi katerokoli drugo sočno sadje, kot na primer jagode ali ananas.
 
Prvo plast biskvita sem položila na pladenj za torte, biskvit dobro navlažila (pazite, da navlažite tudi robove biskivta, ki so običanjo bolj suhi) s sokom iz breskovega kompota, ter obložila plast z narezanimi breskvami, ter plast premazala z malo smetane. Na tako obloženo plast biskvita sem položila še drugo plast, ki sem jo prav tako navlažila z breskovim sokom iz kompota, ter premazala torto s preostankom smetane. Torto sem okrasila s čokoladnimi mrvicami in breskvami, ter jo pred postrežbo za nekaj ur postavila v hladilnik, da se je dobro prepojila in smetana utrdila.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *