Polnozrnati mlinci s sezamom, črno kumino in timijanom

 
Sicer nisem neka strastna oboževalka mlincev, ampak jih kljub temu za Martinovo vedno kupim – no, če sem čisto natančna, skoraj vedno. Tokrat pa sem pomislila – pa saj ne more biti tako težko, da se jih lotim sama? In res. Tako preprosto jih je narediti, da sploh ne vem, zakaj se jih nisem lotila že kdaj prej. 
Letos sem se odločila, da bom poleg klasičnih  mlincev naredila tudi malce bolj zdravo različico. Inspiracijo sem dobila po tem receptu za krekerje, ki jih pri nas doma vsi radi grizljamo. Moram priznati, da so mi takšni, malce bolj obogateni mlinci s sezamom, črno kumino in timijanom celo bolj všeč. Tako, sem jih pripravila še za zalogo. Imam pa v mislih tudi različico iz pirine moke. Ampak teh se lotim kdaj drugič. Tokrat me je prehitel čas.
 
Poleg vse te martinove norije pa imam polne roke dela, saj sem se odločila, da se pričnem malce izpopolnjevati v fotografiji. Do sedaj sem se za fotografiranje jedi iz tega bloga vedno poslužila mojega kompatnega fotoaparata, pa čeprav mi v omari že nekaj let sameva Canonov zrcalno refleksni. Ampak Canonov nekako ni hotel delati lepih fotk in lažje je bilo samo “škljocniti” na sprožilec komapktnega in se nič preveč obremenjevati z nastavljanjem zaklopke in zaslonke; in kaj sploh je ta ISO? Kako zgrešeno sem razmišljala, pomislim sedaj, ko sem se končno odločila vložiti nekaj več energije v to, da si malce več preberem o uporabi zrcalno refleksnega fotoaparata in ja, končno sem spoznala, da fotoaparat ni prav nič kriv za moje nedovršene fotografije, ampak samo moje neznanje. No, vsekakor se bom potrudila, da odslej v roke večkrat primem zrcalno refleksni fotoaparat in se lotim fotografirati kakor je prav.
 

POTREBOVALA SEM:

  • 250 g polnozrnate moke
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 jajce – samo rumenjak (sobne temperature)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sezama
  • 2 žlički črne kumine
  • 1 žlička suhega timijana
  • cca. 2 dcl tople vode
 
 
V večjo skledo sem presejala moko, ji dodala ravno žličko soli, sezam, črno kumino in timijan, ter dobro premešala. Dodala sem olivno olje in jajčni rumenjak. Jajce naj bo sobne temperature, v kolikor imate možnost, je najbolje, da jajce vzamete iz hladilnika prejšnji dan zvečer. Med mešanjem sem postopoma dodajala cca. 2 dcl tople vode. Vse sestavine sem nato pregnetla v testo. Gnetla sem tako dolgo, da sem dobila gladko in prožno maso (mesila sem dobrih 5 min). Nato sem testo oblikovala v koglo, ki sem jo naoljila in v pokriti posodi pustila počivati 30 minut.
 

 
Testo sem razdelila na tri dele, ter vsak posamezni del na tanko razvaljala na peki papirju (cca. 2 mm debeline), nato pa peki papir skupaj z razvaljanim testom položila na pekač, ter pekla 10 min v pečici, ogreti na 230°C. Testo sem pred peko na večih mestih prepikala z vilicami, da sem preprečila nastajanje prevelikih mehurjev. 
 
Ko so se pečeni mlinci ohladili, sem jih nalomila na večje kose (sama namreč ne maram predrobnih kosov) in shranila do uporabe.
 
 

 
Mlince pred postrežbo prelijemo z vrelo osoljeno vodo, ter jih pustimo nekaj minut, da se napijejo. Nato jih odcedimo in postrežemo. Po želji jih lahko zabelimo z ocvirki, maslom ali ponudimo s poljubno omako, nekateri dodajajo tudi kislo smetano. Nepogrešljivi pa so seveda ob pečeni perutnini in rdečemu zelju – ob martinovi pojedini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *