Crêpes Suzette

 

Tale odlična sladica vas ne bo razočarala. Pa kaj, če je energijska bomba, saj se v njej cedita karameliziran sladkor in na tone masla, kakor se za pravo francosko sladico pač spodobi. Ampak kdaj pa kdaj se človek mora pregrešiti, mar ne? Saj se vendar samo enkrat živi. Na mojem seznamu sladic je čakala precej dolgo časa, da jo preizkusim. Hm, pa sem prav jezna nase, da je morala čakati tako dolgo, ker je res njami okusna. Primerna je za vse ta prave sladkosnede, za tiste, ki pa ne marate tistih bolj sladkih sladic, pa je dodatek vanilijevega sladoleda tisto, kar bo ublažilo okus po sladkem. Ja, vanilijev sladoled se k tem palačinkam super poda. Pa poglejmo kako jih pripravimo. 


POTREBUJEMO (za cca. 6 palačink):

ZA MASO ZA PALAČINKE:

 • 2 jajci
 • 100 g ostre moke
 • 350 ml mleka
 • 55 g masla
 • 25 g mletega sladkorja
 • ščepec soli
 • 4 žlice rastlinskega olja

ZA POMARANČNO OMAKO:
 • 2 pomaranči
 • 225 g mletega sladkorja (80 g za kandiranje pomarančne lupinice in 145 g za pomarančno omako)
 • 80 ml vode 
 • 175 g masla
 • 3 žlice likerja Contreau (ali Grand Marnier-ja ali katerega drugega pomarančnega likerja)

DODATEK:
 • 1 pomaranča
 • vanilijev sladoled
 
Najprej pripravimo maso za palačinke. V manjši kozici raztopimo maslo. V skledi zmešamo jajca, moko, sladkor in ščepec soli. Med mešanjem počasi dodajamo raztopljeno maslo (pazimo, da maslo ni prevroče, da nam jajce ne bo zakrknilo). Nato počasi prilivamo še mleko in mešamo, da dobimo gladko maso. Skledo pokrijemo s folijo in maso pustimo počivati 1 uro. 
 
V ponvi za palačinke dobro zagrejemo olje, nato ga odlijemo v skodelico. Maso za palačinke še enkrat premešamo, nato pa v namaščeno ponev vlijemo eno zajemalko mase, ter jo enakomerno razporedimo po ponvi. Palačinko pečemo na zmerni temperaturi slabo minuto na eni strani, nato jo obrnemo in pečemo še pol minute na drugi strani, da se z obeh strani zlatorjavo obarva. 
 
Pečeno palačinko preložimo na krožnik, nato iz skodelice, kamor smo shranili zagreto olje, dodamo žličko olja v ponev, ter postopek ponavljamo, tako, da porabimo vso maso (ta zadostuje za cca. 6 palačink).
 
S strgalom za lupino nastrgamo lupinico dveh pomaranč. Pri tem pazimo, da nastrgamo samo oranžni del lupinice. Nato iz pomaranč iztisnemo še sok. V kozico vlijemo vodo in dodamo nastrgano lupinico, ter zavremo. Precedimo in postopek še enkrat ponovimo. Tako bomo lupinici odvzeli grenkobo.

 
Lupinico kandiramo tako, da jo stresemo v ponev, dodamo 80 ml vode in 80 g sladkorja v prahu, ter kuhamo na zmerni temperaturi cca. 15 minut, tako, da postane lupinica prosojna in da se sladkorni sirup zgosti. Lupinico preložimo na papirnato brisačo in pustimo, da se odvečni sirup odcedi.
 
Pripravimo še pomarančno omako. V veliki ponvi raztopimo maslo. Dodamo 145 g mletega sladkorja. Na zmerni temperaturi mešamo cca. 2 minuti, dokler se sladkor ne raztopi in začne karamelizirati (se zlatorjavo obarva). Znižamo temperaturo in dodamo sok pomaranč, ter liker Contreau (ali drugi pomarančni liker). Povečamo temeraturo in počasi kuhamo še cca. 2 minuti, da se omaka zgosti. Med kuhanjem omako večkrat premešamo.
 
V ponev s pomarančno omako postopoma dodajamo palačinke, ter vsako dobro prepojimo z omako, nato pa preložimo na četrtine. Palačinke iz ponve prestavimo na krožnik.
 
Za dodatek k sladici filiramo pomarančo, ter posamezne pomarančne fileje damo v preostanek pomarančne omake, da se prepojijo.
 
Pomarančne fileje razporedimo po palačinkah, ki jih prelijemo s preostankom pomarančne omake.  Dodamo nekaj kepic vanilijevega sladoleda, potresemo s kandirano pomarančno lupinico in sladica je pripravljena za sladkosnedne užitke.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *