Gibanica s skuto in kajmakom


POTREBUJEMO (za pekač velikosti cca. 30 cm x 20 cm):

  • 4 jajca
  • 500 g nepasirane skute
  • 180 g kajmaka
  • 900 ml polnomastnega mleka (500 ml za maso in 400 ml za navlažitev testa)
  • 2 žlički soli
  • 500 g vlečenega testa (tankega)
  • rastlinsko belo olje (najbolje sončnično ali katero drugo z nevtralnim okusom)
 
V večjo skledo ubijemo cela jajca, dodamo sol in jih z vilicami razžvrkljamo. Dodamo skuto in kajmak in z vilicami dobro pretlačimo, da se vse sestavine povežejo, ter večji skutini koščki razdrobijo. Dodamo 1/2 l mleka in premešamo.
 
Pekač (jaz sem uporabila ovalnega, lahko pa uporabite tudi pravokotnega, a naj bo podobnih dimenzij) namastimo in nanj položimo 1 list vlečenega testa tako, da krajci gledajo čez pekač. Pokapamo ga z malo olja in mleka, toliko, da navlažimo testo. Po vsem testu polijemo nekaj žlic skutine mešanice. Pri tem pazimo, da navlažimo celotno testo – tako se gibanica pri peki ne bo izsušila. 
 
Čez prvi list nato položimo novi list vlečenega testa, vendar ga tokrat dobro nagubamo. Ponovno pokapamo z oljem in mlekom (za navlažitev vseh plasti testa bomo potrebovali 400 ml mleka), ter prelijemo s skutino mešanico. Postopek nato ponavljamo, dokler nam ne preostane zadnji list vlečenega testa. Tega položimo na vrh, nagubamo, krajce prvega, spodnjega lista, ki so gledali čez pekač pa upognemo navzgor, da preprečimo uhajanje skutine mešanice. Pokapamo z oljem in navlažimo z mlekom. Nato pustimo gibanico počivati 30 minut.
 
Pečico ogrejemo na 200°C, na ventilatorskem programu. Ko gibanico damo v pečico, temperaturo takoj znižamo na 180°C in pečemo cca. 1 uro. Gibanica mora med peko narasti. Pečena je, ko se zlatorjavo zapeče.
 
Gibanico damo iz pečice in poškorpimo z mrzlo vodo, nato pa pokrijemo z bombažno kuhinjsko krpo in pustimo počivati, da se ohladi. 
 
** Ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesnim in zelenjavnim jedem. Jaz zraven največkrat ponudim pečeno meso na žaru (perutnino ali svinjsko), najrazličnejše zrezke v omaki, ali pa kot prilogo pripravim gobovo omako. 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *