Arancini – kandirana pomarančna lupinica

 

Peka božičnih piškotov je za mano. Prazniki so minili še prehitro, ampak ostali so mi v zelo lepem spominu. Gotovo ste opazili, da sem pri peki cimetovih zvezdic uporabila arancine, oziroma tako imenovano kandirano pomarančno lupinico. Sama sem si pripravila svojo zalogo že v začetku meseca decembra, tako da sem arancine imela pri roki, ko sem se lotila peke piškotov. Danes bom z vami delila recept, po katerem sem pripravila arancine, tako, da si boste tudi vi lahko pripravili svojo zalogo. Resnično super jih je imeti pri roki, saj jih lahko poleg peke piškotov uporabimo tudi za pripravo različnega drugega peciva in sladic, lahko pa jih oblite s čokolado ali pa tudi brez nje, uživamo kar tako.
 
POTREBOVALA SEM (za dva kozarca):
 
  • 6 bio pomaranč z debelo lupino
  • 1 kg belega kristalnega sladkorja
  • 380 ml vode
  • beli kristalni sladkor za posip
 
 
 
Pomaranče sem dobro oprala in osušila. Odrezala sem vrh in dno pomaranče, nato pa olupek zarezala na četrtine. Pri tem sem pazila, da sem zarezala le v olupek in ne v meso pomaranč. Pomaranče sem olupila in narezala na trakove, široke približno 1/2 cm. Narezane trakove sem stresla v večji lonec, ter dolila toliko vode, da so bili trakovi pokriti. Vodo sem zavrela, nato pa jo odlila in postopek ponovila trikrat. S tem sem dosegla, da so olupki izgubili grenkobo, ter pridobila primerno mehkobo olupkov. 
 
 
V veliko ponev sem stresla 1 kg sladkorja, in dolila 380 ml vode. Ponev sem segrela toliko, da je mešanica pričela čisto rahlo vreti. Tako sem kuhala 10 minut. Nato sem dodala lupinice in kuhala 90 minut. Pri tem sem ves čas skrbela, da je mešanica čisto počasi vrela. Mešanice med kuhanjem nisem mešala. Nekajkrat sem le stresla ponev in tako poskrbela, da so vse lupinice bile prekrite z raztopino vode in sladkorja. 
 

Po preteku časa kuhanja sem lupinice pobrala iz ponve in jih položila na papirnato brisačo, ter jih nekoliko osušila. Sirup, ki je ostal v ponvi sem shranila. Lahko ga porabite za navlažitev biskvita in pri drugih sladicah. Osušene lupinice sem povaljala v skledi s sladkorjem, ter jih sušila čez noč. Naslednji dan sem jih spravila v kozarca in jih shranila v hladilniku.
 

2 Comments

  1. Hvala za komentar. Res je božansko. Na enak način lahko poskusiš tudi z limonino lupinico in pripraviš citronat. Po enakem receptu, le da je potrebno uporabiti manj zrele oziroma nezrele limone. Ker so limone manjše od pomaranč, je zato treba ustrezno prilagoditi tudi količine sestavin. Sama bi v tem primeru vzela 12 limon. Lep pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *