Gratinirani njoki s šampinjoni, slanino in češnjevim paradižnikom

Moram priznati, da sem po svoje kar vesela, da so prazniki mimo in da lahko sedaj misli osredotočim na pomlad. Čeprav niso sedaj zunaj nič kaj zimske temperature, pa vseeno čakam na tisto pravo toplo sonce, ki nas bo kar klicalo ven, na zrak, v kratkih rokavih. Ampak, kot sem že omenila v enem izmed prejšnjih objav, mi bodo letošnji prazniki ostali v zelo lepem spominu. Med drugim tudi zato, ker sem od prav posebne osebe prejela najbolj čudovite unikatne copatke. Ne samo, da so zelene barve, ki je tudi tema mojega bloga, ampak so tudi opremljeni z mojim blogerskim vzdevkom – Cupi. Zelo sem se jih razveselila. Trenutno metuljčkasta Elenah, ki jih je naredila, je, kolikor sem jo do sedaj uspela spoznati, en taki pozitivček in njene kreacije so občudovanja vredne. Zato se vam resnično splača pokukati na njen blog 🙂 Ne morem pa da ne bi… pokazala tudi vam te moje super copatke:
 

 
In tako sem obula te, sedaj čisto moje copatke in hitela ustvarjati nov recept. Tudi ta je eden izmed tistih bolj preprostih. Ampak ali ni super, da lahko v tem časovnem kaosu, ki smo se mu primorani zoperstavljati dandanes, pripravimo nekaj preprostega, ampak kljub temu tako okusnega, da se nam kar sline pocedijo?
 
POTREBOVALA SEM (za dve osebi):
 
  • 2 stroka česna
  • 300 g šampinjonov
  • 200 g slanine
  • 500 g njokov 
  • sveže naribani sir (tak, ki se lepo raztopi)
  • češnjev paradižnik (tista mala posodica, ki jo lahko dobimo v trgovini)
  • smetana za kuhanje
  • olivno olje
  • 1 žlička timijana
  • peteršilj
  • morska sol
  • grobo mleti črni poper
 
Šampinjone sem oprala in jih narezala na pol centimetra debele kose. Češnjev paradižnik sem oprala in ga narezala na polovice. V večji ponvi sem segrela 2 žlici oljčnega olja, ter dodala žličko timijana, ki sem ga malce prepražila, da je v olje spustil svojo aromo. Dodala sem česen, ki sem ga pred tem olupila in na drobno sesekljala. Ko je česen zadišal, sem dodala šampinjone, ter jih pražila 5 minut. Med tem sem v drugo ponev stresla slanino, narezano na pol centimetra široke in 1,5 centimetra dolge trakove. Dala sem jih na hladno ponev in pazila, da so bili vsi trakovi v enem sloju. Nato sem vklopila štedilnik. Ko se je ponev pričela segrevati, sem dolila malo hladne vode, ter s tem dosegla, da je slanina spustila več svoje maščobe in se zaradi tega lepše zapekla. Ko je bila slanina zlato rjavo zapečena, sem jo dodala k šampinjonom. Dodala sem tudi češnjev paradižnik in vse skupaj popražila še za par minut. Dodala malo smetane za kuhanje, toliko, da so se vse sestavine med sabo povezale, nato pa še malce solila in poprala, ter dodala nasesekljan peteršilj. Pri soli nisem pretiravala, saj je slanina jedi že dodala slanost. 
 
 
Skuhala sem njoke, ki sem jim odcedila vodo in jih dodala v omako, ter premešala. Vse skupaj sem stresla v ognjevarno posodo. Po vrhu sem naribala toliko sira, da sem prekrila vso površino. Sama sem uporabila Gavdo, lahko pa katerikoli drugi sir, ki se lepo topi. Pečico sem segrela na 190°C in pekla cca. 10 minut oziroma dokler se sir ni lepo stopil. 
 
 
Za vse ljubitelje njokov je to prava, okusna in hitro pripravljena poslastica. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *