Panna cotta z granito iz gozdnih sadežev

Preprosta sladica, ki vam bo prijetno popestrila mirne večerne urice. Kljub temu, da jo hitro pripravimo, pa potrebuje svoj čas, da se tako panna cotta kot granita lepo strdita, zato jo pripravite vsaj pet ur preden jo boste postregli.
 
POTREBOVALA SEM (za šest skodelic):
 
za granito:
 
  • 150 gramov sladkorja v prahu
  • 580 ml vode
  • 300 g zamrznjenih mešanih gozdnih sadežev
za panna cotto:
 
  • 500 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 navadna jogurta
  • 4 lističi želatine
 
 
Najprej sem se lotila granite. V lonec sem stresla sladkor, prilila vodo in kuhala, dokler se sladkor ni raztopil. Raztopino sem med kuhanjem večkrat premešala. Dodala sem zamrznjeno sadje, segrela mešanico do rahlega vretja in tako kuhala še šest minut. Nato sem vse skupaj prelila v pekač, dimenzij cca. 25×15 cm in počakala, da se je zmes nekoliko ohladila, nato pa jo postavila v zamrzovalnik. Po dveh urah sem pekač vzela iz zamrzovalnika in granito z vilicami natrgala po vsej površini, da so se kristali ločili med seboj, nato pa granito vrnila v zamrzovalnik še za dve uri. Po dobrih štirih urah je bila nared za postrežbo. 
 
Za panna cotto sem v skledico nalila malo mrzle vode, ter vanjo potopila lističe želatine, da so se namočili. Tako sem jih pustila pet minut. Med tem sem v kozico vlila sladko smetano, dodala sladkor in vanili sladkor, ter zagrela do vretja. Vmes sem z metlico ves čas mešala, da se je sladkor lepo raztopil. Nato sem kozico odstavila. Želatino sem vzela iz skledice in jo močno ožela, da sem se znebila vode, nato sem jo dodala mešanici in z metlico še malo premešala, da se je želatina raztopila. Ko se je zmes nekoliko ohladila, sem dodala navadni jogurt. Uporabila sem grški jogurt, lahko pa uporabite tudi katerikoli drugi jogurt, ki vsebuje čim manj maščob in je čim manj tekoč. Z metlico sem dobro premešala, da sem dobila homogeno zmes, nato pa jo prelila v kozarčke, ki sem jih postavila v hladilnik, da se je panna cotta strdila. 
 

 
Tik pred postrežbo sem granito s pomočjo vilic nastrgala in dodala k panna cotti, ter se prepustila sladkim užitkom. Odvečno granito, ki je nismo pojedli, sem porabila tako, da sem jo na sobni temperaturi nekoliko odtalila, nato pa skupaj z drugim sadjem naredila smoothie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *