Namaz iz dimljenega lososa s koprom, drobnjakom in limeto

 
Kot ste že opazili, imam zelo rada sveže nariban parmezan. Pojavlja se že v kar nekaj objavljenih receptih in tudi v bodoče se bo – ne morem si pomagati 🙂 No, kakor parmezan, pa mi je zelo ljub tudi dimljeni losos. Če ne drugače, ga jem kar tako, na kruhu, pokapanega z nekaj kapljicami izstisnjene limete in z malo potresenega kopra. Tudi ta namaz velikokrat pripravim, sploh takrat, ko nimam ideje, kaj naj drugega postrežem gostom, ki se “pozabijo” pravočasno najaviti. To so trenutki, ko je ta recept zelo dobrodošel. Pri njem mi je všeč, da ne pretiravamo s sestavinami in tako ostane pristnen okus lososa še vedno v odspredju, ki ga koper, limeta in drobnjak le še poudarijo. Namaz lahko ponudimo takoj, ko ga pripravimo in zelo se prileže kot samostojni prigrizek, lahko pa ga ponudimo tudi kot predjed. Sama si ga rada namažem na polnozrnat kruh, nič pa ni narobe, če si ga namažete na katerikoli vam najljubši kos kruha ali toast.
 
 
POTREBOVALA SEM (za štiri osebe):
 
  • 100 g dimljenega lososa
  • 100 g mascarpone sira
  • 1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega svežega kopra
  • sok sveže izstisnjene limete
  • črni poper
  • olivno olje
 
 
 
 
Dimljeni losos sem narezala na manjše koščke, nato pa ga stresla v sekljalnik. Dodala sem mascarpone, drobnjak in koper, žlico limetinega soka, žlico olivnega olja, ter vključila sekljalnik, da so se sestavine dobro premešale med seboj. V kolikor nimate pri roki svežih začimb, bodo dobre tudi suhe. Na koncu popopramo, ter po okusu dodamo še malo limetinega soka. Z žlico premešamo. Če se vam bo namaz zdel pregost, dodajte še malo olivnega olja. Soli ne potrebujemo, saj je dimljeni losos že dovolj slan. 
 

Namaz lahko postrežete takoj, še malce boljši pa bo, če ga boste za nekaj časa postavili v hladilnik. Zdaj vam preostane le še, da ga namažete na vam najljubši košček kruha in se prepustite užitkom.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *