Sirova torta s pomarančnim prelivom

Da ne bo sirova torta samo klasična, sem jo tokrat pripravila v malce drugačni preobleki, in sicer z okusnim pomarančnim prelivom, ki doda tortici nekaj dodatne svežine. Tortico je dobro pripraviti tako, da ji damo možnost, da se ponoči v hladilniku dodobra utrdi. Če pa jo boste spekli zjutraj in postregli pozno popoldan, pa bo tudi šlo skozi… samo, da tortica BO 🙂

Sirovo tortico imamo pri nas doma vsi radi – kako je ne bi imeli? Vedno zmanjka, še preden jo sploh dobro začnemo jesti. In super je, ker ji lahko dodamo takšne in drugačne prelive in dodatke – predvsem so mi všeč prelivi kiselkastega sadja, npr. limonin, malinin, od gozdih sadežev, no, pa tudi pomarančni nič ne zaostaja za njimi.

POTREBOVALA SEM (za tortni model premera 25 cm):

 • 250 g polnozrnatih piškotov (ali navadnih maslenih piškotov)
 • 120 g masla, ter še dodatni košček za namastitev tortnega modela
 • naribana lupinica ene pomaranče
 • 800 g mascarponeja
 • 200 g kisle smetane
 • 120 g sladkorja v prahu
 • 1 zvrhana žlica koruznega škroba
 • 2 jajci
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • naribana lupinica ene limone
Polnozrnate piškote sem zmlela v multipraktiku in jih vsula v skledo. Meni so bolj všeč polnozrnati, lahko pa uporabite tudi navadne maslene piškote. Zmletim piškotom sem dodala naribano lupinico ene pomaranče. Maslo sem stopila na štedilniku in ga vlila k piškotom, ter vse skupaj dobro premešala.
Dno tortnega modela, s premerom 25 cm, sem namastila s koščkom masla, ter nanj položila peki papir. Zaradi masla se je peki papir z lahkoto oprijel modela. Zmes piškotov in masla sem stresla na tortni model, ter jo s pritiskom prstov, enakomerno razporedila po modelu, tako da sem dobila podlago, debelo dober centimeter. Model sem nato prekrila s prozorno folijo in ga za 30 minut postavila v zamrzovalnik.
Pečico sem ogrela na 180 °C.
V večjo skledo sem stresla sladkor v prahu, ter mu primešala eno zvrhano žlico koruznega škroba. Dodala sem mascarpone, ter z mešalnikom penasto zmešala. Počasi sem primešala dve jajci, najprej eno in nato še drugo. Na koncu sem primešala še žličko vanilijevega ekstrakta, naribano lupinico ene limone, ter kislo smetano.

Tortni model sem vzela iz zamrzovalnika in mu odstranila folijo. Dodala sem sirovo kremo in jo enakomerno razporedila. Model sem prekrila s peki papirjem. S tem sem preprečila, da se ne bi zgornja plast preveč rjavo zapekla.

Torto sem pekla cca. 40  minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Ko je bila torta pečena, sem previdno odstranila peki papir, nato pa jo pustila v modelu, da se je ohladila. Ko je bila ohlajena, sem jo za nekaj ur postavila v hladilnik, da se je sirova krema utrdila.

Torto lahko postrežete takšno, lahko pa ji dodate tudi pomarančni preliv.

ZA POMARANČNI PRELIV:

 • 9 kolobarjev pomaranče
 • 250 ml sveže iztisnjenega soka pomaranč
 • 1 vrečka prozornega preliva za torte (jaz sem uporabila od Dr.Oetker)
 • 2 žlici sladkorja v prahu
 • 1 žlica pomarančnega likerja Grand Marnier (lahko tudi Cointreau)

Dve večji pomaranči sem razrezala na devet kolobarjev enakomerne debeline (cca. 0,5 cm). Z okroglim modelom (premera 6 cm) sem si pomagala, da sem jih obrezala, tako, da sem dobila kolobarje enake velikosti in brez lupine. Vse kar je ostalo, smo pojedli. No, razen lupine :)))

Kolobarje sem položila na papirnato brisačo, ter jih dobro osušila.

Iz pomaranč sem iztisnila sok. Koliko pomaranč potrebujete je odvisno od njihove velikosti. Sama sem za 250 ml soka potrebovala tri večje pomaranče. Na cedilo sem dala gazo in skoznjo precedila pomarančni sok, da sem odstranila vse trde delce pomaranče.

Torto sem vzela iz hladilnika, ter jo še vedno pustila v modelu. Obložila sem jo s pomarančnimi kolobarji. Osem sem jih položila ob robu in enega na sredino.

Preliv sem pripravila po navodilu proizvajalca, in sicer tako, da sem v manjši kozici zmešala vsebino iz vrečke z dvema žlicama sladkorja, ter med mešanjem počasi dodajala pomarančni sok. Dodala sem žlico pomarančnega likerja (če ga nimate pri roki, ga lahko izpustite). Mešanico sem segrevala do vretja in med tem ves čas mešala. Ko je mešanica zavrela, sem jo odstavila in nekaj minut počakala, da se je malce ohladila.

Ko je mešanica za preliv po nekaj minutah pričela želirati, sem z njo enakomerno prelila torto. Ko se je preliv dobro strdil, sem previdno odstranila obod tortnega modela in torto postavila nazaj v hladilnik, da se je vse skupaj dobro utrdilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *